Pozwolenie na broń

Chcąc posiadać broń palną w Polsce należy spełnić wymagania które są ujęte w Ustawie o broni i amunicji. Pozwolenie na broń wydaję się osobom które nie zagrażają same sobie, porządkowi lub bezpieczeństwu publicznemu, są zdrowe na ciele i umyśle. Chcąc posiadać broń palną na wstępie należy określić cel posiadania tej broni. Pozwolenie na broń wydaję się w celach:

- ochrony osobistej

- ochrony osób i mienia

- łowieckich

- sportowych

- rekonstrukcji historycznych

- kolekcjonerskich

- pamiątkowych

- szkoleniowych

Do każdego z tych celów należy spełnić wymagania określone w Ustawie. Poniższe wyjaśnienia będą dotyczyły broni do celów: sportowych oraz kolekcjonerskich.

Broń do celów sportowych

Chcąc posiadać broń palną do celów sportowych należy:

- być członkiem stowarzyszenia o charakterze strzeleckim

- posiadać patent strzelecki ( patent strzelecki uzyskujemy po zdaniu egzaminy przed komisją PZSS)

- posiadać ważną licencję zawodniczą ( licencje zawodniczą wydaje PZSS osobie która posiada patent strzelecki i jest członkiem stowarzyszenia o charakterze strzeleckim)

Broń do celów kolekcjonerskich

Chcąc posiadać broń palną do celów kolekcjonerskich należy:

- być członkiem stowarzyszenia o charakterze kolekcjonerskim

Jest to bardzo skrócona instrukcja wymagań jakie należy spełniać aby wejść w posiadanie broni do celów sportowych lub kolekcjonerskich.

Tabelka przedstawia uśrednione koszta związane z pozwoleniem na broń do celów sportowych i kolekcjonerskich, w kalkulacje nie wliczono badań medycznych. Kwoty podane są to kwoty uśrednione klubów sportowych z województwa Mazowieckiego oraz Stowarzyszenia One Shot.

PIERWSZY ROK

RODZAJ POZWOLENIA SPORT KOLEKCJONERSTWO
WPISOWE 250 zł -
SKŁADKA ROCZNA 350 zł 50 zł

KURS PRZYGOTOWUJĄCY NA PATENT STRZELECKI

100-400 zł -
PATENT STRZELECKI 400 zł -
LICENCJA SPORTOWA 50+10 zł -
EGZAMIN NA POLICJI - Z ZNAJOMOŚCI PRZEPISÓW ORAZ UMIEJĘTNOŚCI POSŁUGIWANIA SIĘ BRONIĄ - 1150 zł
RAZEM 1160 - 1460 zł 1200 zł

KOLEJNE LATA

RODZAJ POZWOLENIA SPORT   KOLEKCJONERSTWO
SKŁADKA ROCZNA 350 zł 50 zł
LICENCJA SPORTOWA 60 zł -
OBOWIĄZKOWE 8 STARTÓW W ZAWODACH 160-240 zł -
RAZEM 570 - 650 zł 50 zł

Wybór celu posiadania broni zależy od Was.

14 grudnia 2018