Jak zdobyć pozwolenie na broń do celów kolekcjonerskich będąc funkcjonariuszem.

W dzisiejszym artykule wyjaśnimy jak wygląda procedura ubiegania się o broń do celów kolekcjonerskich przez funkcjonariuszy formacji uzbrojonych oraz żołnierzy zawodowych Sił Zbrojnych.

Na początek krótkie wyjaśnienie jaką broń zaliczamy do broni kolekcjonerskiej.

Do zakresu broni kolekcjonerskiej wchodzą:

- broń palna: bojowa, gazowa, alarmowa w postaci pistoletów lub rewolwerów centralnego zapłonu o kalibrach od 6 mm do 12 mm,

- przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej o średniej wartości prądu w obwodzie przekraczającej 10 mA,

- miotacze gazu obezwładniającego,

- pistolety sygnałowe,

- pistolety maszynowe o kalibrze od 6 mm do 12 mm,

- strzelby powtarzalne o kalibrze wagomiarowym 12,

- karabinki samoczynne o kalibrze od 5,45 mm do 7,62 mm,

- broń do celów łowieckich,

- broń palna bocznego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 6 mm,

- broń palna centralnego zapłonu z lufami gwintowanymi, o kalibrze do 12 mm,

- broń palna gładkolufowa,

- broń palna przystosowana do strzelania wyłącznie przy pomocy prochu czarnego (dymnego),

- broń do celów rekonstrukcji historycznych – broń alarmowa albo inna broń palna, konstrukcyjne przeznaczona do strzelania wyłącznie amunicji ślepej, w tym samoczynnej.

Jestem funkcjonariuszem i chciał bym mieć broń do celów kolekcjonerskich, co mam zrobić ?

Poniżej przedstawiam jak punkt po punkcie stać się posiadaczem broni kolekcjonerskiej.

1. Zapisujemy się do stowarzyszenia o charakterze kolekcjonerskim.

Zgodnie z Ustawą o broni i amunicji jest to ważna a zarazem podstawowa przyczyna ubiegania się o broń do celów kolekcjonerskich.

2. Podejmujemy decyzję co chcemy posiadać w swojej kolekcji.

Na wstępie artykułu wymieniłem jaką broń zaliczamy do zakresu broni kolekcjonerskiej. Moim zdaniem możemy zinterpretować ten za kres z podziałem na:

- pistolet

-karabin

-strzelba gładkolufowa

- broń bocznego zapłonu

Co muszę zrobić aby mieć w kolekcji pistolet, karabin, strzelbę gładkolufową, broń bocznego zapłonu ?

Zapewne większość z was ma przydzieloną broń służbową krótką, jeżeli zadowoli was posiadanie w swojej kolekcji tylko broni krótkiej (pistolet) przejdzie z czytaniem tego artykułu do pkt. 3. Jeżeli nie to czytajcie dalej.

Chce mieć w swojej kolekcji pistolet, karabin, strzelbę gładkolufową.

Aby uzyskać pozwolenie w tych trzech zakresach powinieneś mieć:

A. zaświadczenie z pracy o odbytym przeszkoleniu z zakresu posługiwania się bronią alarmową

lub

B. dokument poświadczający twoją znajomość z zakresu posługiwania się bronią - karabin, strzelba gładkolufowa np. prowadzący strzelanie wydawany przez LOK

Chcąc posiadać w swojej kolekcji broń bocznego zapłonu musisz przedstawić WPA zaświadczenie o odbytym przeszkoleniu w zakresie tej kategorii broni, w większości służb rzadko spotykane więc zostaje wam raczej droga cywilna np. kurs prowadzącego strzelanie.

Podjęliśmy decyzję, więc pora na kompletowanie dokumentów, będą wam potrzebne:

1. Zaświadczenie o zatrudnieniu – pobieramy w swoich kadrach

Zaświadczenie o zatrudnieniu zwalnia was z egzaminu na broń krótką – pistolet, oraz zwalania was z badań psychologicznych, zgodnie z Ustawą o broni i amunicji.

2. Kserokopia zaświadczenia o odbytym przeszkoleniu z zakresu posługiwania się bronią alarmową lub inny dokument poświadczający takie przeszkolenie (np. prowadzący strzelanie zdobyty „w cywilu” )

3. Potwierdzenie opłaty skarbowej w kwocie 242 zł z tytułu postępowania na broń do celów kolekcjonerskich, adres konta znajdziecie na stronie WPA pod które podlegacie.

4. Pobieramy zaświadczenie o przynależności do stowarzyszenia o charakterze kolekcjonerskim wraz z regulaminem stowarzyszenia.

5. Robimy sobie zdjęcie takie jak do legitymacji w ilości 2 sztuk.

Podanie wraz załącznikami składamy w WPA względem miejsca zamieszkania.

Potrzebujesz wzór podania do WPA, napisz do nas.

Masz pytania ? Napisz do nas..

12 grudnia 2018